Šlink Bernhard - Letnje laži

Laži, male i krupne, lagane poput truna prašine ili teške i lepljive kao žabokrečina, zajednički su imenitelj ove Šlinkove zbirke pripovedaka. Junaci i situacije su različite, neke dobro znane, a neke nesvakidašnje.
Šta je još zajedničko svima?
Ah, da ... opravdanje! Na šta je sve čovek spreman ne bi li opravdao laž, pred sobom i pred drugima.
Ima li šta podložnije lažima od ljubavnih veza?
One su poput šahovske partije - početak veze je, poput otvaranja u šahu, uvek kliše, a zatim slede bezbrojne kombinacije koje zavise od mašte, ali, bogme i od bremena uverenja koja akteri vuku kroz život.
***
„Grizla ga je savest: lagao je En, nervirala ga je, umalo da bude i grub, obradovao se kraju razgovora. Kad je izašao na balkon i osetio toplotu i mir letnjeg dana u gradu, seo je na stolicu. Ulicom bi prošla poneka kola, do balkona bi ponekad dopro bat koraka. Grizla ga je savest i zbog toga što nije pozvao Terezu da je pita kako je, i da li je sve zatekla u redu. Onda mu je bilo žao sebe zbog te griže savesti. Terezi ništa nije dugovao. A ono što je prećutao En morao je da prećuti zbog nje, jer bi inače reagovala preteranom ljubomorom.“

***
Ni porodične veze nisu drugačije. Roditelji žele da kontrolišu decu, a deca u procesu i procepu odrastanja i ne znaju šta žele. Komunikacija loša, tolerancija minimalna - idealno okruženje za laži svih kategorija!
***
„Dva stola od njega sedeli su otac i sin, u živom i prijateljskom razgovoru. Onda mu se raspoloženje promenilo: postao je zavidljiv, ljutit, ogorčen. Nije mogao da se seti jednog jedinog takvog razgovora koji je vodio sa svojim ocem. Ako bi ih razgovor poneo, posvađali bi se zbog politike, ili prava, ili društvenih prilika. Prijateljski su uspevali da razgovaraju samo o beznačajnostima.
 Sledećeg jutra raspoloženje mu se opet promenilo. Bila je nedelja, on je doručkovao na balkonu, sunce je sijalo, kos je pevao, zvona na crkvi zvonila. Nije hteo da bude ogorčen. Nije hteo ni da, kad mu otac umre, za njim ostanu samo tričave i ružne uspomene. “
***
Zbirka sadrži sedam pripovedaka. U prve tri je očigledna gradacija laži, odnosno svaka sledeća opisuje situaciju koja ima “veću, tamniju” laž od prethodne. Ako redosled pripovedaka nije samo slučajnost, veoma je interesantno šta Šlink smatra da je “najveća” laž.


Ocena: 10/10
Izdavač: Plato, 2011. (I izdanje)

Коментари

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo na komentaru! Početniku, kao što sam ja, podrška punu znači.
      Šlink ti je "sigurica". Roman "Gordijev čvor" mu je, čini mi se, za par nijansi slabiji. Sve ostalo je više nego dobro!.Njegove detektivske romane sa početka karijere nisam čitala.

      Избриши

Постави коментар